Kvinders pension halter bagud: Du kan selv gøre noget for at ændre det

Trine TRINE HESSELBJERG LARSEN, INVESTERINGS- OG PENSIONSSPECIALIST I NORDEA

Spar mere op, kom i gang med at investere og vær bevidst om, hvad barsel og deltid betyder for din pensionsformue. Kvinder kan selv være med til at skabe mere ligestilling på pensionsområdet, lyder det fra en pensionsrådgiver og en kvindelig iværksætter.

“Min egen pensionsopsparing når på ingen måde min mands pensionsopsparing til sokkeholderne.” Ordene kommer fra 38-årige Anne Sophie Sehested Münster. Hun er mor til to børn og grundlægger af det professionelle barselsnetværk Inspired Beyond Babies. Anne Sophie Sehested Münster er bare én af de mange kvinder, som har en mindre pensionsopsparing end sin mandlige modpart. Faktisk er danske kvinders pensionsformue i gennemsnit 24 procent lavere end mænds. Det viser tal fra fra Danmarks Statistik.

Ifølge investerings- og pensionsspecialist i Nordea, Trine Hesselbjerg Larsen, er der en lang række årsager til den manglende ligestilling på pensionsområdet. “Kvinder er oftere på deltid, de tager mere af barslen og er generelt lavere lønnet end mænd. Samtidig lever de længere end mænd og stopper med at arbejde tidligere. Desuden investerer langt færre kvinder end mænd deres opsparing, og det har også stor indflydelse på størrelse af pensionen.”

For Anne Sophie Sehested Münster var det da også en “skræmmende oplevelse” at erkende, hvor slunken hendes pensionsopsparing var, da hun midt i 30’erne blev mor for anden gang. “Hjemme hos os var det mig, der tog begge barsler. Og faktisk var det først, da jeg gik på barsel med mit andet barn, at det for alvor gik op for mig, hvor meget barsel og deltid i sidste ende betyder for pensionen,” siger Anne Sophie og tilføjer: “Nogle virksomheder har en god barselspakke med seks måneder med fuld løn og pension, men når du overgår til barselsdagpenge, får du ikke pension, og når kvinder tager langt størstedelen af barslen, går det også ud over deres pensionsformue.”

Stop op og stil spørgsmål
Vil man styrke sin pensionsformue, handler det i første omgang om at tage et nøje kig på sin økonomi og sine livsvalg, siger Nordeas investerings- og pensionsspecialist, Trine Hesselbjerg Larsen. “Det er et kæmpe problem, hvis ikke du stopper op og tænker over, hvad dine valg har af konsekvenser for dig. Det er fint at tage lang barsel eller gå på deltid, men gå ind i det med åbne øjne og overvej, hvad det betyder for din pension. Som det er nu, halter kvinders pensioner gevaldigt bagud, men du kan selv gøre noget for at ændre det,” siger hun.

Trine Hesselbjerg Larsen arbejder selv på deltid og har tre barsler bag sig. Hun tjener “væsentlig mindre” end sin mand, men har ikke desto mindre helt styr på pensionsopsparingen. "Jeg har taget stilling til, hvad barsel og nedsat tid betyder for min pension. Jeg har overvejet, hvilken fleksibilitet jeg gerne vil have i mit liv, og jeg har handlet på det," siger Trine Hesselbjerg Larsen, der i forbindelse med hver af sine barsler har modtaget rådgivning i banken sammen med sin mand. “Det har været megafedt at gøre det sammen og i fællesskab lægge planer for familien og samtidig sikre, at vi har den samme økonomiske fleksibilitet.”

Det allerførste råd, jeg giver mine kunder og veninder, er, at de skal se sig selv i spejlet og spørge: Hvad betyder noget for mig? Hvad vil jeg gerne om fem år? Hvad vil jeg, når jeg fylder 60 år?
Trine Hesselbjerg Larsen, investerings- og pensionsspecialist i Nordea

Trine Hesselbjerg Larsen og hendes mand har nemlig valgt at have fællesøkonomi, hvor de deles ligeligt om indtægter og udgifter. “Min mand tjener mere end mig, men vi deler alle de penge, der kommer ind. Det beløb, der er tilbage, når vi hver især har betalt diverse regninger og personlige udgifter, kommer ind på en fælles opsparing. Den bidrager jeg slet ikke ligeså meget til som min mand. Til gengæld sørger jeg for, at vores børn kan gøre alt det, de gerne vil,” siger Trine Hesselbjerg Larsen, som også bruger en bid af familiens fælles “pengepulje” til at betale ind på en privatpension og en aldersopsparing, der skal supplere den pension, hun har gennem sit arbejde. Trine Hesselbjerg Larsen oplever, at mange af de kvinder, hun rådgiver, bliver overrasket, når de opdager, at pensioner ikke deles i forbindelse med en skilsmisse: “Også af den grund, er det vigtigt, at du tager ansvar for din egen pensionsopsparing.”