Er der gået hyperin­f­la­tion i konfir­ma­tio­nerne?

Årets konfirmationssæson er gået på hæld. Det er måske tiltrængt, hvis du ligesom en stor del af de danske familier selv har afholdt eller været gæst til en konfirmation. Er du som gennemsnittet, har du ikke skruet ned for konfirmationsudgifterne i år, selvom inflationen har gjort et indhug i rådighedsbeløbet.

I en undersøgelse udført af Yougov for Nordea i april i år svarede 64 pct. af respondenterne, at den høje inflation ikke havde indflydelse på, hvor mange penge de brugte på konfirmationen. Undersøgelsen viste også, at vi i gennemsnit bruger 35.700 kr. på at afholde konfirmationsfesten, når udgifter til lokaler, mad og drikke m.v. regnes sammen. Og det beløb er steget de seneste år på trods af, at forbrugernes købekraft er væsentligt udhulet som følge af den stadig høje inflation.

Den bedste gave, man kan give, er måske hjælp til, hvordan konfirmationspengene kan administreres, f.eks. ved at lære konfirmanden om investering.
Ida Marie Moesby

Det er næppe nogen overraskelse, at konfirmationsfesterne kan blive dyre – ofte ses det allerede, når konfirmanderne forlader den kirkelige ceremoni og træder ud på kirkepladsen, hvor eksklusive sports- og veteranbiler holder på række med det ene formål at fragte konfirmanden til den lokation, hvor festen skal afholdes.

I sidste weekend kørte jeg forbi en lille lokal kirke en times kørsel uden for København. Her var opstået et mindre trafikalt kaos, fordi flere limousiner, herunder en pink Hummer-limousine, skulle parkere efter hinanden på en lille landevej. Det er som om, der også er gået inflation i transportmidlet – det kan simpelthen ikke blive vildt nok.

Personligt er jeg selv hverken kon- eller nonfirmeret. Jeg holdt en stor 15-års fødselsdag, ligesom halvdelen af vennerne i klassen gjorde. Den gang for 15 år siden var en pæn gave at komme med som gæst – i hvert fald i min familie – en cd eller et stykke tøj. En cd kostede typisk 149 kr., og det var en fed gave at få. Ser man på gavebudgetterne i dag, ligger de betydeligt højere. Konfirmationsundersøgelsen viste, at vi i gennemsnit bruger 820 kr. på gaver til børn i familien og 630 kr. på gaver til venners børn. Bedsteforældre giver betydeligt mere, nemlig hele 3.000 kr. i gennemsnit. Undersøgelsen viste dog også betydelige forskelle fra familie til familie.

Lær en konfirmand om renters-rente

At gavebeløbet er steget de senere år, kan naturligvis hænge sammen med, at pengene bare ikke rækker så langt i dag. Det kan være svært at finde en pæn gave til et par hundrede kroner uden at være lidt kreativ.

Men gaveudgifterne ser alligevel ud til at være steget mere, end inflationen alene kan forklare. Omkring halvdelen af konfirmationsgæsterne giver pengegaver, og med dybe lommer kan det beløb, som konfirmanderne ender op med, hurtigt blive til flere tusinde kroner.

Derfor er den bedste gave, man kan give, måske hjælp til, hvordan konfirmationspengene kan administreres, f.eks. ved at lære konfirmanden om investering og renters-rente-effekt.

 

Denne økonomiske kommentar blev bragt i Børsen torsdag den 1. juni 2023.