Danskernes sommerferiebudget styrtdykker i år

I år forventer den gennemsnitlige husstand at bruge 12.680 kroner på den samlede sommerferie – altså inklusiv transport, mad, shopping og forlystelser. Det viser en ny måling, som YouGov har lavet for Nordea. Sagt med andre ord er hver fjerde krone forsvundet fra budgettet i forhold til sidste år:

- På tværs af landet skruer vi ned for feriebudgettet denne sommer. Der er faktisk tale om et ret brat forbrugsfald. Forklaringen er naturligvis i høj grad restriktionerne efter Covid-19 og det faktum, at mange bliver hjemme, forklarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Politikernes beslutning om at frigive en del af danskernes indefrosne feriepenge vil næppe løfte sommerforbruget markant:

- Der er dem, som spekulerer på, om de frigivne feriepenge, som danskerne kan få udbetalt til oktober, vil blive brugt på forhånd hen over sommeren fx ved, at man låner sig frem nu. Men vi ved fra adskillige målinger, at kun få danskere har lyst til at holde ferie for lånte penge. Så mit bud er, at pengene vil blive brugt i god ro og orden, når de tikker ind på kontoen - ikke før, siger Ann Lehmann Erichsen.

1,5 million familier er påvirket
I målingen svarer 54 procent af deltagerne, at covid-19-situationen har påvirket deres sommerferieplaner. Det svarer til næsten 1,5 million familier. To ud af tre vil holde hele sommerferien i Danmark, og hver femte familie vil sågar holde ferien fra hjemmematriklen.

- Hvis man ikke allerede kender begrebet ’staycation’, så kommer man til det denne sommer, hvor rigtig mange vil holde ferien hjemme. Og måske får det den positive sideeffekt, at mange vil opdage eller genopdage de herlige ting, man kan opleve i Danmark, siger Nordeas forbrugerøkonom og uddyber:

- Og så kan det meget vel også gavne økonomien. Både familiernes, fordi vi sparer på eksempelvis transporten, og landets økonomi, fordi vi sammen vil kompensere for en del af det tab, som de manglende turister vil give, siger hun.

Åbne grænser vil ikke få os til at valfarte ud
Skulle politikerne vælge at åbne grænserne yderligere inden ferien, vil kun otte procent skifte sommerferien i Danmark ud med en udenlandsk, viser målingen.

- De fleste har indstillet sig på, at Danmark er ferielandet i år. Og mange er nok også mest trygge ved at blive hjemme, når man ikke kan rejse helt så frit, som vi er vant til, siger Ann Lehmann Erichsen.