Teen Digital Svindel

Tags:

Det er ikke længere nok at tale med børn og unge om lommepenge, lån og ÅOP. I takt med at unge ned til 13 år får adgang til mobilbetaling som MobilePay, bliver de nemlig også potentielle ofre for kriminelle, der forsøger at misbruge de unges godtroenhed.

I stadigt flere tilfælde forsøger kriminelle således at rekruttere unge til at hvidvaske penge, der eksempelvis stammer fra et netbank-indbrud.

Kriminelle kan have brug for at vaske sorte penge hvide, og det gør de ved at skjule, hvor pengene reelt kommer fra. De kriminelle lokker eller truer derfor unge mennesker til at få overført penge til deres konto, hæve beløbet og give kontanterne til den kriminelle, som de ikke rigtigt kender. Dermed har den unge medvirket til at fjerne sporet.

Hjælpsomme unge kan blive kriminelle på få minutter
Det hele sker ofte på få minutter – eksempelvis i nattelivet. Det kan være en venlig ung mand, der henvender sig til dit barn og fortæller, at han har glemt sit Dankort derhjemme. Derfor vil han rigtig gerne overføre 2.000 kroner til dit barns  konto via MobilePay for derefter få dem udbetalt i kontanter fra hæveautomaten rundt om hjørnet.

I bankverdenen kalder vi ofrene muldyr, fordi de hjælper den kriminelle med at transportere penge. Det er i sig selv kriminelt, og den unge risikerer en straf. Indimellem får offeret en del af overførslen som betaling, men ofte er de slet ikke klar over, at de begår en kriminel handling.

Hjælp dit barn til ikke at blive muldyr
Vi ser desværre hele tiden flere af denne type sager, og derfor er mit klare råd, at du taler med dit barn om risikoen for at blive misbrugt.

Tre tips:

- Lad ikke andre bruge din konto til at indsætte og derefter hæve eller overføre penge.
- Vær mistænksom over for personer, der tilbyder hurtige penge og stor fortjeneste.
- Udlever aldrig adgangskoder til eksempelvis NemID eller kort- og kontonumre til fremmede.


Du kan læse mere om muldyr-svindel her. (LINK: https://www.nordea.dk/privat/find-hjaelp/muldyr.html)