Husk det globale marked

Hvis du har for mange danske aktier i porteføljen, betyder det, at du ikke får den optimale risikospredning – med et potentielt højere afkast. Derfor er det oplagt at se ud over landets grænser, når aktieporteføljen skal fyldes op, påpeger seniorstrateg i Nordea Philip Jagd. Han konkretiserer:
”Det danske aktiemarked fylder kun 0,7 procent af verdens aktiemarkeder. For at opnå en neutral global fordeling i porteføljen bør danske investorer derfor investere i udenlandske aktier for 99,30 kroner, for hver gang der bliver sat 70 øre i en dansk aktie.”
”Den fordeling har de færreste investorer, men det er helt naturligt, at vi som danskere har en overvægt af de største danske selskaber som Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg,” siger han.
Hvorfor er det  overhovedet interessant at købe internationale aktier, når vi har rigelig med gode, solide selskaber i Danmark? vil nogle måske spørge.

Hjemlige aktiemarked ikke nok
”Historisk har danske aktier været en rigtig god investering, men på en række områder kommer det hjemlige aktiemarked til kort,” siger Philip Jagd.
For det første er det danske aktiemarked domineret af medicinalaktier med selskaberne Novo Nordisk, Lundbeck og Coloplast, mens sektorer som energi og it stort set er fraværende. Vil man investere i disse sektorer, skal man som investor uden for landets grænser.
”Eksempelvis savner det hjemlige børsmarked muligheder for at investere i de største vækstmarkeder inden for forbrugerelektronik og it. Det kunne blandt andet være Apple, hvis computere og telefoner har ændret dagligdagen for millioner af mennesker, og Google, som i sin tid startede som en søgemaskine, men som nu favner styresystemer til mobiltelefoner og GPS-tjenester. Fra lanceringen af den første iPhone i 2007 til i dag er Apples indtjening blevet 14-doblet, mens aktiekursen er steget mere end 700 procent,” fortæller seniorstrategen.

”Selv om danske aktier har klaret sig særdeles godt de seneste år, så viser analyser, at afkastpotentialet over tid er bedre, når man spreder sin portefølje mere ud og gør den international.”
Philip Jagd, seniorstrateg

Spredning giver mindre risiko
Et andet argument for at investere internationalt er, at det afkast- og risikomæssigt er en god ide at sprede sine investeringer ud på flere regioner, sektorer og selskaber. Det ledende danske OMX C20-indeks er i høj grad styret af udviklingen i blandt andet Novo Nordisk, og derfor snyder billedet af danske aktier lidt, når man blot ser på udviklingen i indekset. Faktisk udgør fem selskaber halvdelen af de danske aktier, og nyeste data viser samtidig, at risikoen på enkelte aktier er steget. Derfor sætter man sig som investor i en sårbar position ved at have en stor overvægt af danske aktier i porteføljen, mener Philip Jagd.
”Selv om danske aktier har klaret sig særdeles godt de seneste år, så viser analyser, at afkastpotentialet over tid er bedre, når man spreder sin portefølje mere ud og gør den international. Derudover er der større risiko for udsving i danske aktier på grund af markedets mindre størrelse end i amerikanske og europæiske aktier. Endelig giver en global portefølje mulighed for bedre at kunne drage nytte af afkastfaktorer som størrelse, vækst og momentum, fordi man investerer bredere og i mere likvide markeder end det danske,” siger han.
Nordea anbefaler, at danske aktier udgør 15 procent af investorernes portefølje. Med 15 procent kan man både opnå en tilstrækkelig spredning og samtidig udnytte det ekstra kendskab, man har til danske selskaber.