Grønne fonde toppede i kanon investeringsår

Nordea Invest-fonden Klima og Miljø fejrede sin 10 års fødselsdag med at levere knap 40 % i afkast til kunderne.

- Det er fantastisk at se, at Nordea Invests’ nu 12 år gamle strategi med ansvarlige investeringer viser så ekstraordinære resultater. Det gælder alle vores fonde, der generelt ligger på meget høje niveauer, siger chef for Nordea Invest Eric Petersen. Han tilføjer, at selv de for tiden udskældte obligationsfonde også har leveret hæderlige afkast. I Nordea Invest har 28 fonde kastet mere end 20 % af sig og 11 fonde er helt oppe over 30 % i afkast.

Investeringsekspert Lars-Kristian Olsen tilføjer, at de gode afkast ikke er sket ved at gå på kompromis med etik og moral i vores investeringsbeslutninger.

- Niveauet for ESG — altså bæredygtighed og social og ledelsesmæssig ansvarlighed — i alle Nordea Invest afdelinger er på et meget højt niveau. Nordea er gennem en årrække kåret som den europæiske kapitalforvalter, der har det højeste ESG-niveau, siger han.

Geninvestering af udbytte er smart

Lars-Kristian minder også om, at det er en rigtig god ide at geninvestere udbytter, når de lige om lidt bliver udbetalt.

- Vi kan se, hvordan ens investeringer udvikler sig langt bedre, hvis man geninvesterer udbyttet. Hvis man ikke gør det, er man faktisk med til at udhule sin egen investering. En god idé er derfor at lave en aftale om automatisk geninvestering, fordi det både er nemmere og billigere, forklarer Lars-Kristian (se også graf).

Betaling af skat er et plus

De fleste pensionskunder vil opleve, at der er hævet et beløb på deres pensioner midt i januar. Det skyldes ikke dårlige resultater, tværtimod, forklarer pensionsekspert Nikolaj Juul:

- Skatten på pensionsafkast, den såkaldte PAL-skat, er 15,3 %. Udover at pension har den laveste beskatning af afkast ift. andre opsparingsformer, så kan vi sige tillykke med, at for hver 15 kr. der er betalt i pensionsafkastskat, er pensionsopsparingen vokset med 85 kr.

Geninvest

Det lønner sig at geninvestere udbyttet

Grafen viser udviklingen i globale aktier opgjort i Euro siden 2010. Den lyseblå linje er værdien incl. geninvestering af løbende udbytter, den mørkeblå uden.