Afdrager du nok?

Er du en af dem, der har glemt at tjekke sin boliggæld i et stykke tid? Så er det en god idé at læse videre, for der er mange gevinster ved at tænke langsigtet og få styr på afdragene. Ud over trygheden giver det muligheder og en større frihed til de sjove ting, du kunne ønske dig.

”Afdrager du i dag, kan du skabe luft til senere at skifte bolig, fortsat have mulighed for at blive boende i boligen, når du bliver ældre, eller måske gennemføre en ønsket ombygning af boligen,” nævner Christina Koefoed-Hansen, boligspecialist hos Nordea, som nogle af fordelene. Herudover får nye regler, som træder i kraft 1. januar 2018, endnu større betydning for, hvordan ny boliggæld kan sammensættes. 

”Vi oplever indimellem, at folk ikke er helt opmærksomme på, hvornår deres afdragsfrihed stopper.”
Christina Koefoed-Hansen, boligspecialist i Nordea

Når afdragsfriheden stopper

Mange danskere har afdragsfrihed på dele af deres realkreditlån, og i den kommende tid vil en del opleve, at den afdragsfrie periode udløber.

”Vi oplever indimellem, at folk ikke er helt opmærksomme på, hvornår deres afdragsfrihed stopper,” siger boligspecialisten. Det er derfor en god ide løbende i samråd med banken at se, om man har den rette finansiering i forhold til sine drømme og planer. Der er stor forskel på den månedlige betaling på et lån uden afdrag og et, der betales af på.

Er du Nordea-kunde, vil du modtage et brev, der fortæller, at den afdragsfrie periode er ved at være slut. Men det kan være svært lige pludselig at ændre vaner og forbrug, selvom det måske er nødvendigt i et nyt økonomisk scenarie.

Betal af, og skab luft

Du bør løbende vurdere, om afviklingen på dit boliglån stemmer overens med din livssituation. Hvis du er i en periode af dit liv, hvor du har overskud, er det faktisk nu, at du skal være god til at betale mere af på din boliggæld.

Ud over den økonomiske gevinst ved at have mindre gæld skaber dine indbetalinger også en buffer til mulige senere investeringer eller livsændringer. Både de frivillige som orlov eller ombygning og de mere uønskede som arbejdsløshed eller skilsmisse – de kan være dyre i en periode af ens liv. Og så er det rart at have luft i økonomien til at betale mindre af på lånet nogle år,” siger Christina Koefoed-Hansen.

Svært ved at skifte bolig, hvis boliggælden overstiger værdien

I den mere alvorlige ende er der også dem, som kan blive stavnsbundet i deres bolig – det sker, hvis den samlede boliggæld er højere end boligens værdi. Står man i denne situation, er det svært at skifte bolig, da der er et krav om, at man kommer med en udbetaling på 5 procent af købesummen. Man skal huske, at huspriserne ikke er en fast størrelse, men er i konstant bevægelse. Det er derfor heller ikke sikkert, at det nuværende høje prisniveau er blivende,” påpeger boligspecialisten.

Boligen som pensionsopsparing

Hvis du tænker lidt fremad, så er det også godt at spørge dig selv, om du ønsker at blive i dit hus eller din lejlighed, når du bliver gammel. Er det vigtigt for dig?

”En fordel ved at optimere finansieringen i dag er, at man så vil have bedre mulighed for at blive boende, når man når pensionsalderen og har en lavere indkomst,” siger Christina Koefoed-Hansen.

Ved at afdrage på boliglånet, mens du er aktiv på arbejdsmarkedet, betaler du samtidig til din pensionstid. Du kan så at sige ’spare op i murstenene’ for senere at spise af dem, forklarer hun. Lovgivningen siger, at det kun er muligt at foretage nedsparing i sin bolig på op til 60 procent af boligens værdi.

Afhænger af livssituation

Det er selvfølgelig ikke sådan, at uanset hvordan dit liv er, så skal du bare afdrage på hele boliggælden. For nogle gange kan der godt være andre ting, som står øverst på listen. En plan for gælden vil tage højde for helheden.

”Undtagelser fra at afdrage på al boliggælden er, hvis man har anden – og dyrere – gæld. Så anbefaler vi, at man tager afdragsfrihed på realkreditlånet og afdrager mere på den dyrere gæld,” siger Nordeas boligspecialist. Det kan fx være et forbrugslån eller SU-lån, som er dyrere i rente end realkreditlån.

”Økonomisk ansvarlighed handler grundlæggende om at bruge perioder med overskud til at polstre sig lidt til andre tider,” slutter Christina Koefoed-Hansen. Og hvis du har svært ved at lægge den store, forkromede plan, så husk altid, at afdrag på boliggælden vil give dig flere muligheder senere i livet. 

3 vigtige situationer

Du skal være opmærksom på din boliggæld i disse situationer:

  1. Du vil sælge din bolig og købe en ny. Husk, at der er krav om 5 procent i udbetaling.
  2. Du ønsker at blive boende i din bolig, når du går på pension.
  3. Du vil købe eller låne ekstra i din bolig i 2018. Nye boligfinansieringsregler træder i kraft 1. januar 2018.

Gratis tjek af boliglån

Som kunde i Nordea anbefaler vi, at du får en snak med en rådgiver og ser, om du har den rette finansiering i forhold til dine drømme og planer.

Nye låneregler

Regeringen har netop lanceret nye regler for lån til ejer- og fritidsboliger. Reglerne træder i kraft 1. januar 2018. De nye regler får betydning for nogle kunder, i forhold til hvordan deres boligfinansiering fremadrettet kan se ud.