Risikotjek din portefølje inden sommerferien

Gode råd til porteføljetjek

  1. Tjek, om din risikoprofil stadig er den samme. Er der sket noget med din økonomi det seneste år, der betyder, at din villighed til at tage risici med dine investeringer er ændret?

  2. Giv din portefølje et serviceeftersyn. Passer andelen af aktier og obligationer stadig til din risikoprofil? Udsving på markederne kan betyde, at andelen af aktier eller obligationer har ændret sig. Tommelfingerreglen er, at din risiko er større, jo flere aktier du har i porteføljen i forhold til obligationer.

  3. Tag fat i din rådgiver. Hvis du har nogle spørgsmål eller har brug for at gennemgå dine investeringer er du altid velkommen til at tage fat i din rådgiver. Han eller hun kan hjælpe dig med at optimere dine investeringer, så de passer præcis til dit temperament og risikovillighed.

Investeringsmarkederne holder ikke sommerferie, selv om handlen også her går ned i gear. Og efter et halvt år med både lurende handelskrig, uro på aktiemarkederne og valg i Italien, så har der været nok at se til i årets første måneder. Derfor er det en god ide at tjekke sin portefølje igennem og se, om den er klar til at holde sommerferie.

Uanset udviklingen på finansmarkederne er det nemlig vigtig at have styr på risikoen i ens portefølje. Markedsbevægelserne betyder, at der kan blive rykket en del på forholdet mellem aktier og obligationer og dermed også den risiko, porteføljen har. Vil man undgå ubehagelige overraskelser, så er det en god ide lige at få risikotjekket porteføljen et par gange om året.

Er aktierne steget meget i værdi kan de nemlig fylde forholdsmæssigt meget i porteføljen, og du løber dermed en højere risiko, end du måske havde sat dig for, da du startede med at investere. Og er aktiemarkederne faldet kan det omvendt være, at dine aktier fylder for lidt og det dermed er tid til at købe op. Set over en længere tidshorisont betaler det sig nemlig at rebalancere. Godt nok gør risikostyring, at man i opgangstider mister en smule afkast, mens det efterfølgende i krisen giver pote. Det så vi under opturen i 00’erne og i særdeleshed i de senere år efter finanskrisen.

Men hvor mange aktier og obligationer skal man så have i porteføljen?
Svaret på det spørgsmål handler om risikostyring og -spredning. I Nordea anbefaler vi, at man har en grundig snak med sin rådgiver om, hvad der passer både ens temperament, mavefornemmelse men også økonomiske situation.

Senest har vi i Nordea anbefalet vores kunder at fastholde en overvægt af aktier generelt i deres portefølje. Det er stadig vores anbefaling. Men som investor skal man sikre sig, at man ikke tager for høj risiko, og set i lyset af de seneste måneders kursstigninger på aktiemarkederne kan flere investorer nok have godt af at tage lidt gevinst hjem på aktierne, så de ikke fylder for meget i porteføljen.

Udover andelen af aktier og obligationer i sin portefølje skal man som investor også gøre op med sig selv, hvilke områder og sektorer, man vil investere i, både når det handler om aktier og obligationer. På den måde sikrer man sig en god risikospredning.