Mad og Genbrugsjul

Drømmen om en hvid jul har trange kår i disse år. Og stadig flere danskere gør endda en aktiv indsats for den grønne jul. Således vinder genbrugsvarer i stigende omfang plads under juletræet.

Især børnefamilierne og yngre mellem 26 og 39 år går i front, fortæller forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen:

-Uanset om der er børn i familien eller ej, skrues der lidt ned for gavebudgettet i år. Til gengæld planlægger især yngre mennesker en lidt grønnere jul ved at købe gaver, der er genbrugsvarer. Jo ældre vi bliver, desto mindre er interessen for at give genbrug, siger hun.

Samlet set koster julen mest vest for Storebælt, hvor der bliver lagt op til at spendere over 5.000 kr. på julen pr. person.

- Juleudgifterne har fundet en lidt anden balance i år. Klimabekymringen lægger måske låg på gaveregnen, men så bruger vi til gengæld flere penge på mad og knas, konkluderer Nordeas forbrugerøkonom.

Danskerne splejser ofte om gaverne
Målingen viser også, at to ud af tre er med på at deles om udgifterne til en dyr gave:

- På de fleste ønskesedler er der dyre ting, som måske kræver, at flere går sammen om gaven. Det kan give god mening at deles om færre, men lidt dyrere gaver, som virkelig kommer til gavn. Alternativet kan være at give kontanter, men det virker ikke så festligt, siger Ann Lehmann Erichsen.

Cirka hver fjerde vil helst være fri for at splejse til en gave, og igen er det især de ældre, som takker nej.

Kun hver femte har et udgiftsloft på julen
Loft over julebudgettet er ikke ligefrem en dansk folkesport. Kun omkring hver femte har således bevidst sat et maksimum over de samlede udgifter – og det gælder uanset køn og alder. Er der endelig loft over udgifterne, ligger det på højst 4.700 kr., viser målingen.

-Blandt singler og folk med lav indkomst har lidt flere, cirka hver fjerde, et loft. Men det er stadig et mindretal, siger Ann Lehmann Erichsen.

Julegavetips fra forbrugerøkonomen
Mange synes, det er svært at følge med i, hvad de unge synes er ’lige sagen’. Nogle bedsteforældre vil derfor helst give penge til børn og børnebørn, for at undgå at give noget, der alligevel skal byttes.

- Penge er en fin gave, og den skal aldrig byttes. Giv penge med god samvittighed. De unge sparer som regel op til noget, og det er da dejligt at hjælpe dem med at spare op. Det gør jeg selv, siger Ann Lehmann Erichsen.