Aktiesparekonto

En ny aktiesparekonto går i luften til nytår, og det er en enkel og nem måde at investere i aktier på. Skatten er lav, og Nordea sørger for at indberette de relevante tal til Skat.

Har du endnu ikke fået investeret noget af din opsparing, og kan udsigten til endnu flere felter på selvangivelsen få dig til droppe ideen om aktier? Så er der godt nyt, for fra nytår lancerer Nordea den såkaldte aktiesparekonto.

Aktiesparekontoen gør det muligt at investere i aktier med en lav beskatning på 17 pct., og Nordea sørger for at indberette alle tal til Skat. På den måde er det en let og nem måde at komme ind på investeringsmarkederne. Kontoen er oplagt til både førstegangsinvestorer, der aldrig har investeret før, men også investorer, der allerede investerer i dag, men som gerne vil udnytte den lave beskatning på 17 pct.

Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Med en aktiesparekonto er det let at investere

Meningen med at etablere aktiesparekonto i Danmark er at fremme aktie- og investeringskulturen blandt almindelige danskere. Folketinget har hentet inspiration til kontoen i Sverige, der har et lignende koncept, og som samtidig har en meget veludviklet aktiekultur, hvor langt flere investerer deres opsparing, end vi gør i Danmark.

Investering kan være en rigtig god ide, hvis man har en opsparing stående på sin konto, som man ikke skal bruge foreløbig. I dag er det meget svært at få en nævneværdig rente på sin konto, og da inflationen samtidig er højere end renterne, vil pengene stille og roligt miste sin værdi, og i stedet for opsparing bliver det nedsparing. Det kan investeringsmarkederne ændre på, da man som investor får muligheden for ikke blot at sikre værdien af sin opsparing, men faktisk øge værdien af pengene. Aktier har historisk set givet et afkast på omkring 7 pct. om året, dog med udsving undervejs.

”Hvis du har penge stående på kontoen, som du ikke skal bruge lige foreløbigt, så anbefaler vi at du investerer dem. Vi plejer at sige, at kan du undvære pengene i minimum 3 år, så bør du overveje at investere dem. Men du kan selvfølgelig godt trække pengene ud før, hvis du mod forventningen skulle få brug for dem. Og du behøver ikke have mange penge for at komme i gang med at investere. Investerer du i globale aktier i en investeringsforening, så får du en stor spredning af risikoen, og du kan investere helt ned til 100 kr.” siger investeringsstrateg Andreas Østerheden.

Aktiesparekontoen beskattes med 17 pct. efter princippet om lagerbeskatning. Det betyder, at din kursgevinst hvert år bliver beskattet uanset om du har solgt dine aktier eller ej. Omvendt får du også fradrag, hvis dine aktier er faldet i kurs. Nordea sørger for automatisk at indberette både gevinster og tab for dig til Skat.

Der er et loft på indskud på den nye aktiesparekonto på 50.000 kr. i 2019, som ventes at blive hævet gradvist til 200.000 kr. i 2023.

Tag fat i din rådgiver, hvis du kunne tænke dig at få en aktiesparekonto eller bare vil høre mere om mulighederne, inden du beslutter dig.

Modtag den seneste information om aktiesparekonto og få besked når du kan oprette den - tilmeld dig her